SpillPenger

Slik handler du valuta – og tjener penger på det

Valutahandel er enkelt. Du må selvfølgelig ha litt penger til å begynne med, men det trenger ikke være snakk om mye penger. Få kroner kan være nok, men du kan selvfølgelig også begynne med mye mer.

Husk at du ikke er garantert å tjene penger, selv om du baserer dine handler på profesjonelle tradere. De fleste vil faktisk tape penger, og man bør derfor gjøre grundige undersøkelser vedrørende risikoen før man begynner.

Problemet med valutahandel er å bestemme seg for hvilken valuta man skal kjøpe. Er det lurt å kjøpe dollar nå? Burde jeg veksle inn euro nå til norske kroner? Er britiske pund på vei ned? For en nybegynner, er det full forvirring, og det er forståelig.

Fundamental analyse

Fundamental analyse trenger du ikke vite noe særlig om for å handle valuta. Det er ekstremt vanskelig å handle valuta ved bruk av fundamental analyse. Du trenger ikke engang lære hva fundamental analyse betyr.

Hvis du likevel er nysgjerrig: Fundamental analyse går ut på å undersøke de underliggende forholdene i valutamarkedet. Man ser på arbeidsledighet, verdensøkonomi, endringer i bruttonasjonalprodukt, og andre ting som har med makroøkonomi å gjøre. Dette er ting som er veldig vanskelig å analysere og spekulere i, og derfor er det svært få valutaspekulanter som baserer seg på fundamental analyse. Det blir rett og slett for vanskelig!

Den eneste grunnen til å bruke fundamental analyse er hvis du investerer langsiktig. Skal du investere langsiktig i dollar bør du ha en formening om hvordan det vil gå med USA sin økonomi, for eksempel.

Vi mener imidlertid det er langt mer interessant med kortsiktig valutahandel, og for å oppnå profitt her kan du glemme alt om fundamental analyse, og heller fokusere på den tekniske siden av valutahandel.

Teknisk analyse

Det tekniske ved valutahandel er av større interesse. Med det tekniske mener vi det som har med valutakursens historikk å gjøre.

For eksempel var dollar så og så lav for en uke siden, og enda lavere for to uker siden, men i dag er den på et høyere nivå enn den har vært de siste to uker. Er dette en indikasjon på at dollaren er på vei opp. Trenden er din venn heter det, og her er trenden at dollar styrker seg og er på vei opp.

Det at dollar styrker seg, må bety at en annen valuta svekker seg. Verdien til en valutasort måles alltid utifra en annen valutasort. For eksempel kan vi si at en dollar er verdt 6,0923 kroner. Det betyr at vi må betale 6,0923 kroner for hver dollar vi kjøper.

Teknisk analyse vil si å analysere det tekniske i en valutakurs. Vi ser på hvordan USDNOK (valutakursen til dollar og norske kroner) har utviklet seg de siste ukene. Hvis dollar har styrket seg de siste ukene, kan det være en trend her, som viser at dollar kommer til å fortsette å styrke seg. Teknisk analyse er mer avansert enn som så, men det finnes verktøy og programmer som gjør det hele latterlig enkelt for oss.

Du blir neppe rik på Forex hvis du ikke setter deg litt inn i dette med teknisk analyse. Dessuten er det også slik at de fleste som prøver seg ender opp med å tape penger. Det er derfor viktig å sette seg inn i risikoen før man starter.

Husk at trading gjennom sosiale investeringsnettverk ikke skjermer traderen for risiko, og man kan fortsatt tape penger selv om man velger å følge de tradere som tidligere kun har oppnådd høy positiv avkastning. Risiko for tap bør være der første man setter seg inn i før man begynner å handle, enten det er gjennom sosiale investeringsnettverk, CFD-er eller annet.

img-06